Johanne er i praktik hos MariaDenmark i øjeblikket. Hun har en stil, der er helt anderledes end min – og elsker en masse detaljer på sit tøj. Derfor bad jeg hende om at lave en blogpost om hvordan man kan gøre sine basis-toppe mere interessante. En af måderne er at tilføje en brystlomme, med eller uden ekstra pynt. Du kan bruge denne detalje både på tank tops, tætsiddende t-shirts og på mere oversize t-shirts. Selv har jeg planer om at afprøve det på en oversize t-shirt snarest! God fornøjelse med Johannes vejledning:
Basis t-shirt med brystlomme
Du starter med din t-shirt. Jeg har valgt 102 Birgitte Basis T-shirt med rund halsudskæring.
Jeg har valgt, at gøre halsudskæringen højere, så der er mere plads til lommen.
Sådan ændrer du halsudskæringen:
Du går fra midt-for-linjen på dit forstykke (som er her stoffet foldes), og forlænger den opad med den ønskede længde. Jeg har valgt 5 cm.
Herefter tegner du en ny pæn kurve som halsudskæring.
Når dette er gjort, skal du lige have tjekket at for- og bagstykke danner en pæn kurve i halsudskæringen.
Du tegner mønsteret til bagstykket og klipper papiret af ved skuldersømmet. Læg skulderen fra bagstykket mod skulderen fra forstykket og tape det fast. Her kan du nu se, om buen bliver pæn og jævn.
Hvis det ikke passer, så retter du buen op.
Tegning af lommen:
Nu skal du igang med at konstruere din lomme. Det er en god ide, at tegne lommen på dit t-shirt-mønster. Så ved du, at den hverken bliver for stor eller for lille.
Tegn to streger, som står vinkelret på midt-for linjen. Disse vil udgøre højden på firkanten.
Du tegner nu stregen, der skal være midten af lommen, vinkelret på linjerne.
Herefter måler du ud til bredden på en perfekt femkant. Jeg har valgt at gå 5 cm ud fra midterlinjen til hver side og 2 cm ned.
Nu skal vi lægge sømrum til lommen.
Da overkanten på denne lomme skal foldes, skal den have 1,5 cm sømrum. Dette vil give plads til, at den kan foldes 2 gange, og derfor har den ikke en synlig trævlekant.
Resten af lommen har 1 cm sømrum.
Trådretningen er indikeret med pilen, men fordi jeg bruger stribet stof, og jeg gerne vil have vendt mønsteret 90 grader, har jeg drejet trådretningen således;
Dette kan jeg sagtens gøre, da mit stof er strækbart på begge led.
Når lommen er klippet, skal du først folde og presse 0,5 cm af den øverste kant.
Tip: Hvis dit stof er let at arbejde med, kan du med det samme presse 1 cm mere fra den øverste kant, altså 2 folder i træk. Så sparer du en stikning væk!
Jeg vælger dog, at sy den første 0,5 cm fast først.
Herefter folder og presser du 1 cm mere ned. Sy nu 8 mm fra kanten af stoffet.
Nu har du en lomme, hvor den øverste kant er færdig. Nu skal du igang med at presse sømrummet.
Et lille trick til at kunne presse kanterne helt skarpe er ved at lave en papmodel af lommen. Tape lomme-mønsteret (uden sømrum) på et stykke pap, og klip det ud.
Læg pappet ovenpå stoffet, og nu kan du presse kanterne ind over pappet. På denne måde er det lettere at få især hjørnerne skarpe.
Pres lommen efterfølgende uden pap, så lommen kommer til at ligge så fladt som muligt.
Placering af lommen
Jeg har valgt at sy t-shirten op først, så man bedre kan se, hvordan det færdige resultat bliver, men det er langt nemmere at sy lommen på før t-shirten sys færdig. Så får du nemlig ikke besvær med at bevæge forstykket rundt i symaskinen.
Placer nu lommen, hvor du helst vil have den. Her kan du lege lidt, da du hurtigt kan se, om du hellere vil have lommen et andet sted.
Nål lommen godt fast, så den ikke flytter sig, når du går igang med at sy.
Sy nu lommen fast med en kantstikning 3 mm fra kanten.
Her har du så det færdige resultat.
Der er et hav af muligheder for forskellige lommer, og i den næste blogpost kan du se, hvordan man syr afrundende lommer og lommer med kantebånd.
God fornøjelse!
Alle tiders side ,god inspiration ,nemt at gå til ,m.m.m.m.m.