Det er ret nemt at forlænge eller forkorte et mønster – jeg viser dig hvordan lige om lidt og det er virkeligt enkelt. Det svære er, at finde ud af HVOR mønstret skal forlænges eller afkortes

Jeg får indimellem spørgsmålet om hvorfor der ikke er forlæng her/afkort her linjer på MariaDenmarks mønstre. Det er der nemlig på mange andre mønstre.

Det er der flere grunde til.  Men den vigtigste er: Fordi jeg ikke kan sige noget generelt om HVOR DU skal forlænge eller afkorte et mønster så det passer til dig. Det kan jeg kun sige noget om hvis du laver en prøveopsyning, eller hvis jeg måler dig.

Man kan nemlig være lang eller kort flere steder. Nogle kvinder er kortere eller længere i overkroppen. Hos nogle af disse kvinder er igen kortere i afstanden fra ærmegab til talje, mens andre kortere fra ærmegab til skulder. Og nogle er kortere begge steder.

 

Her kommer lige orienterende meddelelse: MariaDenmark mønstre (og også mønstrene fra Sysiden.dk, som jeg også står bag) er konstrueret til en kvinde, der er 168 cm høj. Det er langt de fleste mønstre ( det er sådan et mål, der står på de målskemaer vi bruger når vi konstruerer). 

Jeg kan godt forstå, at det er irriterende at være meget højere eller kortere end et mønster er designet til. Især i de tilfælde hvor placeringen af talje, bryst osv er meget vigtige.

Det er de fx i Rachel slå-om kjolen. Taljen på slå-om-kjolen skal, for at den sidder ordentligt, ramme præcis på din talje. Og hvis du er meget høj eller meget lav, kan det også blive nødvendigt at justere på højden af ærmegabet for at få krydset af forstykkerne til at ramme det rigtige sted.

Du ved garanteret godt om du generelt er højere eller lavere end gennemsnittet. Men ved du HVOR du er længere eller kortere?

Det er den svære del af opgaven. Til gengæld behøver du sikkert kun at finde ud af det en enkelt gang – så ved du hvor du som regel skal ændre længden i fremtiden.

 

Find du ud af hvor du skal forlænge eller forkorte:

Jo, jeg er ked af at sige det. Men den sikreste måde at finde ud af hvor du skal forlænge eller forkorte et mønster er ved at lave en prøveopsyning. I know. Du gider ikke. Men gør det alligevel.

Du kan dog komme minimere antallet af prøveopsyninger hvis du prøver mønstret på først.

Det virker bedst, hvis du har tegnet mønstret over på tyndere mønsterpapir, men her viser jeg det på et udprintet mønster. Tak til Ann, som har givet lov til at jeg må bruge hende som model!

Vi har sat mønstret fast med en knappenål og tegnet taljelinjen op. Nu kan jeg danne mig et overblik og sammenligne taljeplaceringen med Anns talje.

Vi har sat mønstret fast med en knappenål og tegnet taljelinjen op. Nu kan jeg danne mig et overblik og sammenligne taljeplaceringen med Anns talje (markeret med den hvide elastik). Derudover kigger jeg også på ærmegabets placering og på om det ser ud som om det ville have godt af at blive forlænget.

 

Men den færdige højde gør det jo ikke alene, sådan i forhold til mønster-design.

Nogle kvinder har lange ben i forhold til overkroppen.  Andre har korte ben og er lange i overkroppen. Korte kvinder kan sagtens have samme længde ben som gennemsnittet og bare være meget kortere i overkroppen. Og sådan er der så mange forskellige krops-proportioner.

Ann er lang i overkroppen. Og længden ser ud til at være fordelt både på stykket fra skulder til bryst (ca 1 cm) og på stykket fra bryst til talje (ca 3 cm).

Nu er Ann klar til at lave mønstret til prøveopsyningen:

Vi starter med forstykket.

Vi ved at længden skal lægges til over taljelinjen. På Rachel-kjolen er det smart at lægge til så langt over taljelinjen, at halsudskæringen på forstykket kan tegnes pæn og bindebånds-markeringerne ikke bliver ændret.

Ann tegner en linje parallel med taljelinjen, men 6 cm over taljen og klipper mønsterdelen over i den linje.

På et stykke mønsterpapir har hun tegnet 2 parallelle linjer med 3 cm afstand.

Hun taper den nederste del af forstykket fast til den nederste linje, og tegner så en fortsættelse af trådretningslinjen, så vi har noget at samle efter. Så placerer hun den øverste del af forstykket på den øverste linje, sådan at trådretningslinjen passer.

fortilretning9

Der skal også lægges 1 cm til på stykket fra ærmegab til skulder. Ann tegner en linje 8 cm oppe fra ærmegabslinjen og klipper over der, og så følger hun ellers den samme fremgangsmåde som fra før.

fortilretning6

Til sidst skal hun have tegnet kurverne pæne og jævne igen. Brug en kurvelineal til at lave en jævn kurve, der ligger som gennemsnit af de gamle kurver.

kurver

 

Så skal vi videre til bagstykket.

Ann skal forlænge den samme mængde, på de samme steder, på den samme måde.

bagtilretning1

Ærmet

I det her tilfælde, hvor hun har forlænget i ærmegabet, er Ann også nødt til at gøre ærmet højere. Hun måler 8 cm op fra overarmslinjen (som svarer til 8 cm op fra ærmegabslinjen på for- og bagstykket) og forlænger på samme måde.

aermetilretning7

 

Og så er Ann klar til at lave sin prøveopsyning, hvor hun tester det sidste og retter hvis der skal forlænges mere eller mindre, før hun klipper i det rigtige stof.

proeveopsyning

 

 

Jamen, Maria, hvad nu hvis jeg er KORTERE end mønstret, hvordan FORKORTER jeg så?

Ja, så er det det samme, bare omvendt:-) Hvis du er kortere end mønstret, skal du jo forkorte i stedet for at forlænge. Når du har din prøveopsyning (eller din mønster-prøvning) på, kan du lave en vandret fold der, hvor der er for meget længde. Her viser jeg det på en stout-model fra et andet mønster, men pointen er det samme.

shorten_muslin

Der, hvor du har lavet folden, skal den også foldes – eller klippes – væk på mønstret. Linjerne skal gøres pæne bagefter på samme måde som med forlængelsen.

Sådan afkorter du mønstret:

Start med at markere hvor på mønstret folden er placeret, og hvor meget, der skal væk (her markeret med pink)

Start med at markere hvor på mønstret folden er placeret, og hvor meget, der skal væk (her markeret med pink)

 

Klip langs den ene streg.

Klip langs den ene streg.

 

Overlap, så at du får fjernet det, der skal væk på mønstret. Sæt tape.

Overlap, så at du får fjernet det, der skal væk på mønstret. Husk at trådretningen (her midt-for) skal fortsættes og være helt lige. Sæt tape.

 

Ret sidesømmens linje op/tegn den pæn. Husk at gøre det samme på bagstykket, så sidesømmene passer sammen.

Ret sidesømmens linje op/tegn den pæn. Husk at gøre det samme på bagstykket, så sidesømmene passer sammen.

 

Husk at du skal gøre det samme på bagstykket – og afhængigt af placeringen af folden – også på ærmet.

Vil du lære mere om tilretning?

Så se på mine live-workshops og kurser i tilretning – og på onlinekurset Tilretning fra grunden (der er på udsalg lige nu!).