Tilføjet 18. januar 2019:
NB! Der findes en bedre metode til tilretning af stor barm, når mønstret er uden indsnit. Den kan du finde lige HER
Som jeg har skrevet i et tidligere indlæg er en af de mest almindelige mønstertilretninger en tilretning til stor barm. Det er jo fordi, langt de fleste symønstre (og tøj i det hele taget) er lavet til en B-skål barm, og at den skål-størrelse ikke er så almindelig mere. Det kan du læse mere om i den her artikel og i det interview jeg gav på Skaberlyst bloggen fornyligt.
Det vil også sige, at det nærmest er en standard tilretning for de fleste mønstre. Altså noget man er nød til at gøre hver gang man skal sy et nyt mønster. En almindelig tilretning til stor barm er ikke svær at lave, men den er kompliceret og tager lidt tid.
Men her er en nem tiltning til stor barm, der er perfekt at bruge når man arbejder med et mønster uden indsnit (f.eks. en t-shirt) – og så er det en super hurtig metode!
Hvad er en tilretning til stor barm?
Jeg vil lige begynde den her artikel med at forklare hvad en tilretning til stor barm er og hvorfor det er sådan en god tilretning at have med i værktøjskassen:
Som jeg nævnte tidligere så er de fleste symønstre tegnet til en barm med B-skål. Det betyder at nogle mennesker på et tidspunkt har samlet informationer om mål på f.eks. skuldre, hals, rygbredde og altså barmstørrelser og har regnet sig frem til nogle gennemsnitsmål, hvor den skulderlængde og den rygvidde passer til det brystmål hvis man havde en gennemsnitlig B-skåls barm. I den her sammenhæng bliver en B-skåls barm ofte defineret som en barm hvor forskellen på den høje overvidde og den fulde overvidde er sådan omkring 2 – 4 cm. Og det er slet ikke gennemsnittet mere!
Men problemet er at mønstre og tøj altså stadigvæk laves efter B-skål målene, og det betyder at hvis du har en større barm end det, skal du vælge den størrelse du ville have brugt, hvis du altså havde en B-skål barm, og så lave en tilretning til stor barm til mønstret. Så passer toppen eller kjolen nemlig meget bedre. Både på skuldre og ryg OG om brystet.
Den super nemme Drej-og-Glid tilretning til stor barm:
Først et forbehold: Denne her metode virker rigtig godt når tilretningen er mindre end 10 cm i alt. Hvis du f.eks. skal lægge 16 cm til, ville jeg anbefale en lidt mere kompliceret metode, der også tilføjer længde. Og den virker kun med et forstykke der ikke har indsnit. Mere om andre tilretnings-metoder til sidst i artiklen…
STEP 1: Find ud af hvor meget du skal tilrette
For at finde ud af hvor stor din tilretning til stor barm skal være på mønstre, skal du bruge 3 mål: Din høje overvidde, din fulde overvidde og det mål på den fulde overvidde som er på størrelsesskemaet i den størrelse du skal bruge.
Først dine mål. Vi skal bruge dem for at finde ud af OM du har brug for at lave en tilretning til stor barm og hvilken STØRRELSE du skal bruge som udgangspunkt for tilretningen.
Eksempel: Min høje overvidde er 86 cm og min fulde overvidde er 91 cm. Det betyder at der er en forskel på 5 cm mellem min høje og fulde overvidde. Og da 5 cm er mere end de 4 cm der normalt er regnet med i mønsterkonstruktionen, kan vi se a jeg bør lave en tilretning til stor barm.
Nu skal vi så finde ud af hvilken størrelse jeg skal bruge som udgangspunkt for min tilretning. Jeg kigger på størrelsesskemaet, for at finde ud af, hvilken størrelse jeg skulle have brugt, hvis jeg havde en B-skål. Det er sådan ca. det samme mål som min høje overvidde. Her i eksemplet burger jeg størrelsesskemaet fra Birgitte Basis T-shirt’en, men det er altså det samme princip ligegyldigt hvilket mønster du bruger.
Hvis dit mål falder mellem to størrelser (som mit gør her i eksemplet) er det min erfaring fra rigtig mange tilretnings-workshops, at det i langt, langt de fleste tilfælde er bedst at vælge den mindre størrelse!
Min høje overvidde er 86 cm, så i følge skemaet, skal jeg tage udgangspunkt i størrelse XS.
Størrelse XS er lavet til en fuld overvidde på 84 ca. Da min fulde overvidde er 91 cm, skal jeg altså lægge 7 cm til brystet på mønstret.
STEP 2: Gør forstykket klar
Klik på billederne for at gøre dem større!
NB: Vi arbejder kun med forstykket i denne tilretning (du kan altid arbejde med at tilrette bagstykket senere, med det er en helt anden blogartikel..) for brysterne sidder jo foran…
Find dit forstykke frem og læg det oven på et nyt stykke mønsterpapir. Tegn mønsterdelen af (f.eks. ved at tegne rundt om det originale mønster) og læg det originale mønster præcis ovenpå kopien.
Når det er gjort, skal vi markere hvor meget vi skal dreje-og-glide med mønstret. Husk at vi jo kun arbejder med halvdelen af mønsteret. Derfor skal jeg kun lægge halvdelen af min tilretning til. Jeg skulle jo tilrette med 7 cm, og derfor laver jeg et mærke 3,5 cm ud fra brystlinjen.
STEP 3: Glid
Nu skal du placere en knappenål (eller din finger. Jeg bruger faktisk altid bare at sætte en finger hårdt ned) på den yderste skulderkant. Jeg har prøvet at illustrere punktet med en lille prik.
Drej den øverste mønsterdel indtil sidesømmen rammer det mærke du lavede før. (På tegningen ser det ud som om mærket rammes af hjørnet af sidesøm og ærmegab. Men det er langt oftere et stykke nede af sidesømmen, der rammer mærket!)
Husk at du kan klikke på tegningen for at gøre den større!
Læg noget tungt (som f.eks. en dåse tomater, en tape-holder eller en lysestage) oven på den originale mønsterdel, så den ikke flytter sig, og tegn så det nye ærmegab af med en anden farve end den du brugte i første omgang (jeg har vist det her med blå).
STEP 4: Drej og glid tilbage
Uden at flytte på den originale mønsterdel skal du nu flytte din finger (eller den der nål) hen til det punkt hvor ærmegab og sidesøm mødes.
Pres fingeren mod underlaget og drej så mønsterdelen tilbage, så den nogenlunde rammer den originale (altså den du havde tegnet af i step 2) hoftevidde.
Hvis du nu ved at du har brug for en større hoftevidde (ved f.eks. at sammenligne dine mål med dem i mønsterskemaet) kan du jo vælge ikke at dreje mønsteret helt tilbage.
Tegn den nye sidesøm af (med blåt, her).
STEP 5: Så er du faktisk færdig
Du mangler bare at tegne den originale skulder, midt forlinje og halsudskæring op med den blå farve (eller den farve du har valgt) og så er du klar til at eventuelt tilføje sømrum til din nye mønsterdel og at klippe den ud.
På tegningen kan du se, at den originale mønsterdel (hvid, tegnet op med sort) og den nye blå mønsterdel kun adskiller sig ved at der er mere plads til barmen – og at der er en lille smule mere plads ved taljen. Halsudskæringen, skuldrene og sidesømmenes form er ens.
Jeg skal altid tilføje lidt ekstra vidde til sidesømmene både på for og bag udover dette, men det er jo en individuel tilretning, der ikke har noget med barmen at gøre…
Var det ikke nemt?
Husk! Hvis du gerne vil lære mere om de mere komplicerede barm-tilretninger (som man f.eks. bruger hvis mønstret har indsnit – og om alle de andre tilretninger du kan have brug for, når du skal have lavet et bluse- eller kjolemønster helt perfekt, skulle du tage og overveje at komme på en af mine tilretnings-workshops. Du finder dem HER.
Kære Maria, det er simpelthen svaret på alle mine sy-bønner. Jeg har forbandet min (store) barm, hver gang jeg skal sy en ny model, fordi jeg svarer til en str. 46 om barmen og en M-L til resten. Jeg køber næsten mere konfektionstøj mere, fordi det altid skal tilrettes og når jeg køber, ender det med at ligge i bunden af skabet, fordi det sidder ad H****** til!
Tusind tak – jeg har virkelig haft go’ nytte af Signe (skaberlyst) og dine sy-råd!
Mange hilsner fra kirsten
Kære Kirsten, Jeg er super glad for at du kan bruge det!
Kh
Hej Maria
Jeg kan ikke se på billdet, hvor det præcist er, man måler den høje overvidde.
Skal man kun løfte målebåndet foran og ikke bagpå?
Venlig hilsen Karin
Hej Maria
Tusind tak for din vejledning, har aldrig haft en T-shirt der sidder såååååå godt!
Hilsen
Elizaveta
Hej Maria.
Jeg har forsøgt at lave denne drej-og-glid tilretning på et mønster jeg havde og jeg får et problem med sidesømmen på forstykket. Når jeg drejer forstykket ud til min afmærkning (step 3) , rammer afmærkningen sidesømmen ca. 1´,5 cm nede under ærmegabet og efter at have tegnet det nye ærmegab op, er punktet hvor sidesøm og ærmegab mødes ca. 2 cm højere oppe end det gamle punkt, hvor disse sømme mødtes. Når jeg derefter glider mønstret tilbage (step 4) kan min nederste søm ikke nå ned til den nederste søm på “originalen” men er altså de 2 cm kortere. Hvis ikke jeg forlænger sidesømmen bliver T-shirten kortere foran end oprindeligt. Håber du kan hjælpe.
Med venlig hilsen Connie Larsen
Genial forklaring. Tak for det.
Hej Maria
Jeg vil gerne i gang med Kirsten Kimono t-shirten og jeg skal tilrette 7 cm, altså 3,5 på mønstret. Men jeg kan slet ikke få det til at vende rigtigt med drej og glid.
Kan man ikke bruge den fremgangsmåde på t-shirten?
Mvh Anette
Hej Anette
Det kan du sagtens. Du kan evt klippe ærmet af først, hvis det så er nemmere at se for dig (så klistrer du bare ærmedelen på igen bagefter)
Men jeg synes måske, det lyder af lidt meget. Start med 2,5 cm og se om ikke det er rigeligt eller gå evt en størrelse længere op.
Nu spørger jeg bare rigtig dumt – Men min brystlinje ligger et par cm lavere end hvor ærmegabet starter – Skal jeg sætte mit punkt der, og dreje og glide? Jeg har prøvet oppe ved ærmegabet, og det har blot givet mig mere stof i ærmegabet, så tilretningen har jo slet ikke ramt der, hvor mit brystmål er størst? Giver det menig :0
Hej Maria
Jeg har fulgt ændring til stor barm efter din anvisning – MEN jeg ender op med alt for meget stof i ærmet på forstykket. Jeg er så nødt til at lave indsnit for at få det overskydende stof væk. Hvad gør jeg mon galt???